Euro «Allios»

Penrose_Stairs

 

Σε ένα σύμπαν που γενικολογεί και κατακρίνει κυβερνήσεις αλλά όταν ο φακός ζουμάρει και εστιάσει στην πληγή που λέγεται Τοπική Αυτοδιοίκηση και Δήμος τότε μια περίεργη σιωπή απλώνεται. Άλλοι κάνουν πως δε βλέπουν, άλλοι πως δεν ακούν και άλλοι επικαλούνται προβλήματα υγείας με προεκτάσεις ελληνικής κωμικής ταινίας. Μπορεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης να άλλαξε πρόσωπο, να φόρεσε τζην και σταράκια, να χτύπησε τατού, να αγκάλιασε σφιχτά σκέιτ, μπι εμ εξ και γκραφιτάδες αλλά στη διαχείριση των οικονομικών το πρόσωπο παραμένει ψυχρά σκυθρωπό, μοιράζοντας την πίτα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αλλά σε διαφορετικούς ανθρώπους αυτή τη φορά. Το καφκικό γραφειοκρατικό σύμπαν που κυριαρχεί στο Δημαρχείο ήταν το γόνιμο χώμα που χρειαζόταν μόνο μια μικρή βροχή για να ευδοκιμήσει και πάλι το δέντρο της ανάθεσης. Και η βροχή ήρθε και λέγεται Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014. 

580.000€ θα μοιραστούν πολύ προσεκτικά με καθ’ όλα νόμιμο τρόπο στους σωστούς ανθρώπους. Σε μια πόλη που με ένα απλό βήξιμο ξερνάει απο τα μολυσμένα της πνευμόνια χιλιάδες άνεργους. Σε μια πόλη που φέτος το χειμώνα πνίγηκε και πάλι στην αιθαλομίχλη. Σε μια πόλη που η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου της γιορτάζει μαζί ένα ιδιωτικό φρη πρες και του κάνει ακόμη ένα δώρο 20.000€ για μία «δράση» του και δεν ανοίγει μύτη. Αντίθετα μια περίεργη σιωπή απλώνεται και στα σοσιαλ μίντια με μια ομερτά των likes. 
Μη μιλάς θα έρθει και η σειρά σου.

Μια προσεκτική ματιά στο Διαύγεια θα πείσει και τον πιό καλόπιστο πολίτη πως κάτι δεν πάει καλά. Η πιο συχνή λέξη είναι η απ’ ευθείας ανάθεση μετά από εισήγηση του Προέδρου ενώ υπάρχει και σχετικό έγγραφο για την ημερομηνία έναρξης μιας περίεργης συμπεριφοράς: Η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται ποσά εως 3.000€ με απευθείας αναθέσεις και χωρίς καν την υποχρέωση να συγκαλέσει συμβούλιο. Με απλά λόγια η Πρόεδρος πετάει τον κουβά στο πηγάδι με το Δημοτικό καυτό χρήμα και κάθε φορά που τον τραβάει πάνω 3.000€ συναντούν τα διψασμένα χείλη των εκάστοτε συνεργατών. Συνεργασίες νόμιμες και πάνω στο τραπέζι πιά -όπως προστάζουν οι εποχές- αλλά κατασκευασμένες με τον πατροπαράδοτο τρόπο και τη σπιτική συνταγή πολλών δεκαετιών πριν. Περίεργες μη κερδοσκοπικές εταιρίες, αθώες εταιρίες πολιτιστικής δράσης, σύλλογοι φίλων, ομάδες με εταιρική υπόσταση και διακηρύξεις δημιουργούν ένα δίχτυ ασφαλείας που θα ζήλευε ακόμη και ένας ψαράς στην Κάλυμνο. Δράσεις, εκδηλώσεις, καινοτομία, επιχειρηματικότητα, αστικές παρεμβάσεις, ενεργοί πολίτες δημιουργούν ένα απίστευτο γαϊτανάκι χιλιόμετρα μακρύ και τρομερά ανθεκτικό σε τραβήγματα και κλυδωνισμούς. Και όλα αυτά με το καυτό Δημοτικό χρήμα να ρέει με θόρυβο σκεπάζοντας την οχλοβοή των χιλιάδων ανέργων που ούτε καν έχουν ακούσει ποτέ στη ζωή τους κάτι που λέγεται αστικό πείραμα.

Αστική ομερτά. Μη μιλάς θα έρθει και η σειρά σου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s